Thursday, May 27, 2010

Solidaire

Solidaire sau Downtown este cartierul central al Beirutului.

Construit initial de francezi in perioada mandatului lor, respecta principiile 'Hausmaniene' de urbanism, aplicate in contextul Orientului Mijlociu.
Zona a fost distrusa intr-o mare proportie in timpul razboiului civil si reconstruita recent printr-un proiect ale carui detalii legalo - financiare nu-mi sunt tocmai clare. Practic proprietatile au fost transferate intr-o firma (Solidaire) la care fostii proprietari au primit actiuni. Solidaire e responsabila cu reconstruirea zonei si comercializarea spatiilor. Multe cladiri au fost reconstruite, altele sunt complet noi (se pare ca 2-3000 de cladiri au disparut). Rezultatul arata bine dar destul de aseptic pt Beirut. Pe locul vechilor piete au aparut niste mall-uri uriase si cam goale, in care cam pica curentul din cauza infrastructurii proaste ( ca peste tot in Beirut). Probabil ca odata cu patina timpului o sa apara si ceva mai multa viata aici.


Deasupra Place d'Etoile: urbanism parisian, cu 8 raze plecand din centrul pietei. 2 raze se opresc repede ca intalnesc o moscheie si o biserica si aici urbanismul nu trece peste religie, ca la Paris.





Un zambet care nu-i tocmai al meu. Dupa 2 narghilele si un festin culinar sunt destul de 'high'. Ne face cinste un domn cu nume de strada (doar o coincidenta, de fapt strada e numita dupa bunicul lui care a fost prim ministru de cateva ori). Nu prea stim cum sa ducem discutia printre politica, business, sau chestii foarte practice, iar faptul ca nu-i vedem ochii prin ochelari nu ne ajuta. Este insa o persoana calma si deschisa, care ne trateaza ca pe niste vechi cunostinte desi cu siguranta avea treburi mai importante de facut decat sa stea cu noi la masa. Ne aranjeaza un ghid cu masina sa ne plimbe prin Liban peste 2 zile.


Jean Nouvel a desenat un complex de hotel, cu mol, cu cinema, etc la care s-a inceput constructia. As fi preferat ceva mai putin 'Dubaistic' in centrul orasului, dar asta e. Macar bine ca au ales un arhitect interesant.






1 comment:

  1. Asta e centrul 'monumental' al Beirutului. Am avut o disputa cu Radone pe tema: sunt complet reconstruite dupa rozboi sau renovate?

    Voi ce ziceti? Eu stiu raspunsul dar n-o sa spun de ce parte eram ca cei isteti se prind.

    ReplyDelete